Vlada: Usvojena uredba o izmjenama Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama

ZAGREB, 17.07.2014.
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu kojom se predlaže izmjena Tarifnog broja 42. čime se ukidaju posebne upravne pristojbe za sve radnje vezane za upise pomorskih objekata u odgovarajuće upisnike i očevidnike koje vode lučke kapetanije.

Naime, posebne upravne pristojbe koje su se koristile do sada iznosile su 560 kuna za rješenja kojima se odobrava upis brodova i 110 kuna za brodice, a u buduće će se primjenjivati opća upravna  pristojba u iznosu od 50 kuna (opća upravna pristojba - pod Tarifnim brojem 2).

U 2014. godini nastavljen je trend upisa velikog broja jahti i brodica, te je samo u prvih šest mjeseci u lučkim kapetanijama upisano preko 270 jahti za obavljanje gospodarske djelatnosti čija je prosječna vrijednost oko 250.000 EUR-a. Također djelatnici lučkih kapetanija završili su postupak prijepisa podataka za preko 1.600 brodova te 120.000 jahti i brodica iz starih knjiga u elektronske očevidnike i upisnike.

Izmjenama Pomorskog zakonika u 2013. godini i niza podzakonskih akata proveden je niz reformskih mjera, što će dodatno doprinijeti između ostalog i jačanju položaja Hrvatske kao jednog od najznačajnijih svjetskih nautičkih odredišta.