Trajekt Bartol Kašić udario u splitsku obalu

SPLIT, 16.08.2006.

Trajekt ''Bartol Kašić'', dužine 65 m., koji na redovnoj liniji Rogač – Split prevozi putnike i vozila, udario je jutros u 8.45 sati prilikom manevra pristajanja u splitskoj gradskoj luci pramcem u obalu.

Do nesreće je došlo zbog toga što oba brodska motora nisu prihvatili vožnju krmom, s time da se brod pokušao zaustaviti i obaranjem obaju sidara nakon što je zapovjednik  Karpo Šabašov uvidio da nema mogućnosti manevriranja.  

Prilikom udara u obalu došlo je do oštećenja i obale i broda, točnije oštećeni su pramac i pramčana rampa.

Od putnika je teže povrijeđena jedna osoba kod koje je utvrđen prijelom ruke a drugih šest putnika doživjelo je lakše udarce. Manje štete (blatobrani) su zabilježene i kod desetak automobila koji su se nalazili u garaži trajekta

Inspektori sigurnosti plovidbe Kapetanije Split obavljaju uviđaj na brodu, a izvršeni alkotestovi koji su obavljeni uz nazočnost djelatnika MUP-a nad zapovjednikom i časnikom, upraviteljem stroja i vođom palube pokazali su rezultate 0,000.

Nakon iskrcaja putnika brod je uz pomoć tegljača ''Argus'' splitskog Brodospasa premješten i vezan krmom na vez br. 20, te je u 11.00 sati obavljen iskrcaj vozila .

Inspektori sigurnosti plovidbe lučke kapetanije Split obavili su zadnji prošireni pregled broda 9.kolovoza, što uključuje i vježbu tijekom plovidbe Split – Rogač – Split.