Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji

SISAK, 11.12.2017.
Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac boravila je danas u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

Posjet Sisku iskorišten je za susret s predstavnicima  županijskih i lokanih vlasti, za sastanak sa osobljem Lučke kapetanije Sisak, posjet Agenciji za vodne putove, te za obilazak tvrtki i drugih povezanih društava iz sektora unutarnje plovidbe.

Nakon sastanka u zgradi Županije, na kojem je sudjelovao župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, državna tajnica Markovčić- Kostelac uputila se u Brodocentar Sisak d.o.o., društvo, čija je osnovna namjera stvaranje i osiguravanje uvjeta za obnovu i održavanje savske flote.

Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu Lučke uprave Sisak, a njezina primarna djelatnost jest izgradnja, remont i održavanje svih vrsta plovnih objekata, od motornih brodova, teglenica i skela do pontona i lučkih pristana.

U nastavku radnog  posjeta gđa Markovčić Kostelac obišla je javno putničko pristanište na rijeci Kupi, u središtu Siska, te obližnji brod Biokovo.

Sudjelovala je i na svečanoj dodjeli stipendija, koja se za učenike prvog razreda srednje Strukovne škole Sisak, održala u prostorijama Lučke uprave Sisak.

Na svečanosti su uručeni ugovori o stipendiranju pet učenika koji se školuju za nautičare unutarnje plovidbe. Stipendije su dodijeljene u okviru Programa stipendiranja, koji je resorno Ministarstvo pokrenulo još 2009. godine, a sve s ciljem rješavanja problema deficitarnog kadra u unutarnjoj plovidbi. Kroz program je dosad prošlo 60-ak učenika.

„Dragi učenici, zadovoljstvo mi je što danas mogu biti ovdje s vama u Sisku, te vas uputiti u čarobni svijet unutarnje plovidbe. Ovaj vid prometa ima uistinu velik potencijal razvoja, no na žalost posljednjih godina značajno stagnira. Naime, poznato je da je unutarnja plovidba jedan od najučinkovitijih vidova prometa, i potrebno ju je dovesti na zadovoljavajuću razinu, koju je Europa već odavno prepoznala. To se ponajprije odnosi na ulaganja u izgradnju lučke infrastrukture i investicije u kontinuirano održavanje riječnih plovnih putova. U Sisku bih pritom posebno izdvojila projekt izgradnje novog komunalnog pristaništa, investiciju za koju ćemo uskoro dobiti izvođača radova. S tim u vezi, dragi stipendisti, na vama je da vrijedno učite, a na nama da vam pomognemo da se što lakše uključite u svijet rada. Vi ste sutra građani, ne samo Hrvatske, već i svijeta. Budite na to ponosni“, istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac.

„Zanimanje koje ste odabrali doprinijet će razvoju riječnog brodarstva. Nadam se da ćemo izgradnjom infrastrukturnih objekata stvoriti pretpostavke za daljnji razvoj brodarstva u gradu Sisku i Županiji. Izgradnja nove luke i komunalnog pristaništa, osim što će dati jedan potpuno novi izgled gradu Sisku, biti će i od izuzetne važnosti za razvoj riječnog turizma. Projekt „Žitne lađe“, i plovidba rijekom Kupom, potvrđuju da je Županija itekako zainteresirana za razvoj riječnog brodarstva. Vjerujem da ćete i vi dragi učenici nakon završetka školovanja, upravo zahvaljujući ovim projektima uspjeti pronaći posao na području Siska i Županije“, rekao je župan Žinić.

Dodajmo ovome kako je pored župana Žinića i državne tajnice Markovčić Kostelac, na svečanoj dodjeli stipendija polaznicima srednje Strukovne škole Sisak, sudjelovao i zamjenik sisačke gradonačelnice Ivica Rendulić.

Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji državna tajnica Markovčić Kostelac završila je obilaskom zgrade RIS centra u Sisku.