Otvoren novi skladišni prostor Luke Rijeka na Škrljevu

RIJEKA, 20.12.2017.
Svečanom primopredajom novoizgrađenih skladišta na pozadinskom Terminalu Škrljevo obilježen je završetak najveće pojedinačne investicije Luke Rijeka u posljednjih 40 godina.

Prigodna svečanost održana je u nazočnosti državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac, te izaslanika Predsjednika Vlade RH i ministra državne imovine Gorana Marića. Slavlju su nazoćili i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić, mnogobrojni zaposlenici tvrtke, predstavnici poslovnih suradnika, te drugi partneri i uzvanici.

Povodom svečane primopredaje novoizgrađenih skladišta, prisutnima se u ime ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, obratila državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac: „Završetak svakog projekta raduje i čini ponosnim 
njegove dionike. Realizacija ovog projekta posebno raduje, ne samo zbog činjenice što se radi o jednom od najvećih privatnih investicija na riječkom prometnom pravcu, već i zbog toga što se ona događa u trenutku kada bilježimo rekordni rast prometa na kontejnerskom terminalu Brajdica, rast prometa rasutih tereta u luci Rijeka, te u trenutku finalizacije novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Lučka uprava Rijeka sa Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama  trenutno realizira ili počinje sa realizacijom projekata vrijednih preko 210 milijuna Eura, a izgradnja suvremenog skladišnog prostora daje potpuno novu konkurentsku vrijednost i dimenziju za razvoj luke, osobito kada lučki terminal  promatramo kao skladišni manipulativni prostor na samom ishodištu – središtu koridora riječkog prometnog pravca. Investicijom u Škrljevu, kao i izgradnjom novog logističkog centra u Matuljima, otvaramo nove razvojne mogućnosti luke Rijeka, čije pozitivne učinke već 
osjećamo, a osjećat ćemo ih i više tijekom razdoblja koje dolazi. Realizacija ovih projekata doprinijet će cjelokupnom pozicioniranju riječkog prometnog pravca na karti europskih prometnih koridora, te nam istodobno predstavljati dodatni argument za uključivanje Luke Rijeka na prometni koridor Baltik - Jadran.“. - istaknula je državna tajnica Markovčić Kostelac.

„Projekt širenja i razvoja pozadinskog terminala, Luka Rijeka pokrenula je još 2013. godine. Izgradnja potpuno novih skladišnih kapaciteta namijenjenih manipulacijama s kontejnerima, zajedno sa depoem praznih kontejnera, potvrda je da smo svih ovih godina imali dobru viziju. Na to ukazuje i  podatak o kontinuiranom rastu kontejnerskog prometa u Luci Rijeka, koji samo ove godine iznosi oko 18%.“. - rekao je na svečanosti otvaranja novog skladišnog kompleksa Vedran Devčić, predsjednik uprave Luke Rijeka.

Okupljenima se obratio i ministar državne imovine Goran Marić, izaslanik Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je između ostaloga rekao: „Ovaj lučki terminal vidimo kao mjesto gospodarskog rasta, na ponos Hrvatske. Nadam se da ćete nastaviti ispisivati pozitivne gospodarske stranice ovoga kraja.“.

Istaknimo kako se Terminal na Škrljevu prostire na ukupno 400.000 m2 površine, pri čemu novoizgrađena zatvorena skladišta čine 26.000m2. Ukupna površina novouređenih nadstrešnica pritom iznosi 36.000 m2, postojećih (starih) skladišta 30.000 m2, a nadstrešnica oko starih skladišta 10.000 m2. Sa novootvorenim kapacitetima terminal na Škrljevu trenutno raspolaže s površinom od 100.000 m2 natkrivenog prostora, te sa 12.000 m2 kontejnerskog depoa.

Ukupna vrijednost ove faze investicije procijenjena je na iznos od 30 milijuna eura. Sljedećom fazom projekta planira se obnova starih lučkih skladišta, izgrađenih još 70-tih godina prošlog stoljeća.
Investicija na Škrljevu omogućiti će nova zapošljavanja u luci te drugim kooperantskim tvrtkama.