Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac na Trećem sastanku Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike

RIM / ITALIJA, 19.01.2018.
U četvrtak je u Rimu održan Treći sastanak Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Sastankom su supredsjedali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Marija Pejčinović Burić i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike, Angelino Alfano.

Pejčinović Burić predvodila je hrvatsko državno izaslanstvo, u kojem su pored ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Ćorića i ministra turizma, Garia Cappellia, sudjelovali i državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, kap. Siniša Orlić.

Od ostalih članova Izaslanstva sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Podsjetimo kako je ovaj Koordinacijski odbor ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike uspostavljen još 2009. godine, sklapanjem Memoranduma o suradnji, i to za područje vanjskih poslova, gospodarstva, industrijske suradnje, energetike, okoliša, infrastrukture, prometa, poljoprivrede, sveučilišta i znanstvenih istraživanja. U Odbor su naknadno, na hrvatski prijedlog, uključeni i unutarnji poslovi, turizam te Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Do sada su održana dva Koordinacijska sastanka, u Rimu 2009. godine i Zagrebu 2010. godine, te osam paralelnih bilateralnih sastanaka po resorima, a nakon čega je uslijedila plenarna sjednica kojom je supredsjedalo dvoje ministara vanjskih poslova.

Održavanjem današnjeg sastanka potvrđuje se visoka razina dostignutih političkih i bilateralnih odnosa između Hrvatske i Italije, te želja za daljnjim iskorakom u područjima od posebnog interesa za dvije države.

Sastanak je završio usvajanjem Zajedničke deklaracije, dokumenta, kojim su se hrvatska i talijanska strana obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i forumima.