Vlada RH: Usvojena Odluka o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe i školjaka u akvatoriju Vrgadskog kanala - polje 1

ZAGREB, 15.02.2018.
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe i školjaka u akvatoriju Vrgadskog kanala - polje 1.

Ukupna površina koja se daje u koncesiju društvu KORNAT ITTICA d.o.o. na vremensko razdoblje od dvadeset (20) godina iznosi 224.800,00 m².

Dozvoljena godišnja količina uzgoja bijele ribe koju je Ovlaštenik koncesije pritom ovlašten uzgajati iznosi 804,4 tona godišnje, dok dozvoljena godišnja količina uzgoja školjaka iznosi 120 tona godišnje.

Podsjetimo, radi se o zahvatu koji je od državnog značaja budući da se isti planira na prostoru pomorskog dobra koje se nalazi na udaljenosti većoj od 300 metara od obalne crte.

Ukupna vrijednost planirane investicije iznosi 6.125.250,00 kuna, a obuhvaća između ostalog nabavu broda za hranjenje, ulaganje u sidreni sustav, te nabavu kaveza i mreža.

Uzgajalište će zapošljavati četiri (4) nova te dva (2) sezonska radnika, dok će se od ukupnog iznosa investicije, čak 87.750,00 kuna uložiti u zaštitu okoliša.