Ministar Butković na primopredaji novog trajekta u Kraljevici: Imamo znanja, pameti i mogućnosti graditi brodove u Hrvatskoj

KRALJEVICA, 16.02.2018.
Danas je u kraljevičkom brodogradilištu „Dalmont“ upriličena svečana primopredaja i krštenje novog trajekta Rapske plovidbe - “Četiri zvonika”.

Svečanosti su nazočili Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te kao izaslanik Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Riječ je, podsjetimo, o potpuno novom trajektu koji će moći primiti 594 putnika i 99 osobnih vozila, a vozit će na državnoj trajektnoj liniji Stinica – Mišnjak (Rab), za koju je Rapska plovidba dobila koncesiju na desetogodišnje razdoblje.

„Budimo sretni i ponosni jer je danas u hrvatskom brodogradilištu, nakon gotovo pet mjeseci radova, „rođen“ jedan potpuno novi brod. Današnji događaj potvrda je da kraljevičko brodogradilište nakon izlaska iz stečaja ide pravim  putem. Grade se novi brodovi, vidimo optimizam i to u gradu koji je u Hrvatskoj i poznat po brodograđevnoj industriji.", istaknuo je ministar Oleg Butković te dodao da mu je drago i što je Vladi predložena Odluka o produljenju koncesije tvrtki  „Dalmont“, koncesionaru brodogradilišta, jer upravo je,  ova tvrtka, jamstvo da će se planirana ulaganja na području brodogradilišta i ostvariti, naglasio je ministar Butković i rekao kako je riječ o investiciji od 130 milijuna kuna, koja će se realizirati u dvije faze do 2029.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je pak kako je još prije nekoliko godina malo tko vjerovao u budućnost hrvatske brodogradnje, no da se ista uz pomoć Vlade i vrijedan rad svih brodograđevnih radnika uspjela izdići, odnosno prilagoditi potrebama tržišta.

Također, istaknula je i sve veću važnost osiguranja konkurentnosti i održivosti brodograđevne djelatnosti u Republici Hrvatskoj, i to kao jednog od zamašnjaka razvoja nacionalne ekonomije.

U nastavku svečanosti ministar Oleg Butković podsjetio je kako je za održavanje linijskog obalnog prometa iz Državnog proračuna, samo u ovoj godini, osiguran iznos od 310 milijuna kuna. Završen je između ostalog i natječaj za 40 linija, koje su u međunarodnoj konkurenciji, dodijeljene hrvatskim brodarima.

Nastavno na to, od Uprave Jadrolinije ministar Oleg Butković očekuje raspisivanje natječaja i pokretanje izgradnje novih brodova. „Vidjeli smo njihov plan i uskoro očekujemo raspis natječaja. Pozivam sva hrvatska brodogradilišta da se uključe u projekt izgradnje brodova jer mislim da imamo znanja, pameti i mogućnosti da gradimo brodove u Hrvatskoj.“, zaključio je ministar.

Ministar Butković osvrnuo se i na stanje lučke infrastrukture na rapskom području te podsjetio kako je, upravo jučer, donesena  odluka kojom će se osigurati sredstva za potpuno novu trajektnu rampu u pristaništu Mišnjak na o. Rabu.

„Investicija će uvelike olakšati rad Rapske plovidbe i plovidbu na ovom, za otok Rab, najvažnijem prometnom pravcu. Plovidbi i boljoj povezanosti sa obalom zasigurno će pripomoći i investicija u susjednoj Stinici, koja je već krenula.", pojasnio je te dodao  kako je, samo ove godine, za luke u Državnom proračunu osigurano 60 milijuna kuna.

Navedenom iznosu, dakako, treba pridodati i 80 milijuna eura europskih sredstava, namijenjenih upravo otočnom povezivanju.

O važnosti povezivanja otoka sa priobaljem govori i podatak da je samo tijekom 2017. godine, na 52 državne linije (25 trajektnih, 11 brodskih i 16 brzobrodskih), u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu, ukupno prevezeno više od 13,5 milijuna putnika ili njih 4,3% više nego protekle godine te gotovo 3,3 milijuna vozila ili 6,2% više nego 2016. U održavanju državnih linija sudjelovalo je ukupno 12 brodara s flotom od ukupno 74 broda.