Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac sudjelovala u radu 50. jubilarne sjednice Administrativnog odbora Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA)

LISABON, 15.03.2018.
Administrativni odbor Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA) održao je 14. i 15. ožujka 2018. godine u Lisabonu jubilarnu 50. sjednicu na kojoj su ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovali državna tajnica mr. sc. Maja Markovčić Kostelac i načelnik sektora gosp. Lukša Čičovački.

Administrativni odbor EMSA-e raspravljao je o nizu pitanja od značaja za sigurnost plovidbe na europskoj razini, među ostalim, o zaštiti mora i zraka od onečišćenja s brodova, daljnjem razvoju aplikativnih rješenja u službi provođenja inspekcijskih nadzora (THETIS), međunarodne razmjene podataka o pomorskom prometu (SafeSeaNet), integriranom grafičkom sučelju cjelovite situacijske slike na moru (SEG), kao i o uporabi naprednih satelitskih tehnologija u službi nadzora pomorskog prometa temeljenih na Copernicus programu Unije, razvoju novih tehnologija i drugo.

Odbor je također raspravljao i o pitanjima unapređenja sustava obrazovanja pomoraca, klasifikacijskih društava, istragama pomorskih nesreća te uporabi bespilotnih letjelica u službi sigurnosti plovidbe i zaštite mora.

Na sjednici je usvojen Plan rada Agencije za razdoblje 2019. - 2021. godine.