Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac sudjelovala u proslavi 200-te godišnjice izgradnje svjetionika Rt Savudrija

SAVUDRIJA, 18.04.2018.

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić sudjelovali su u utorak 17. travnja na proslavi 200-te obljetnice izgradnje svjetionika Rt Savudrija.
 
Naime, upravo je na taj dan prije puna dva stoljeća po prvi puta zasvijetlio najstariji hrvatski svjetionik.
 
Tim je povodom otvorena izložba "Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika", čime je započelo obilježavanje početka organizirane svjetioničarske službe na Jadranu i Hrvatskoj.
 
Na izložbi se mogla razgledati povijest savudrijskog svjetionika od njegove izgradnje u 19. stoljeću do danas.
 
Tako je između ostalog istaknuto kako je ovaj 36 metara visok svjetionik započeo s radom u noći 17. travnja 1818. godine, kao i to da je njegova svjetlost dopirala čak 17 milja daleko od najzapadnijeg rta Istre.
 
Povodom svečane obljetnice okupljenima se obratila državna tajnica Markovčić Kostelac koja je tom prilikom istaknula: "Hrvatski svjetionici važan su dio hrvatske pomorske, graditeljske i kulturno-povijesne baštine. Republika Hrvatska danas ima 46 svjetionika  od kojih njih 17 ima stalnu svjetioničarsku posadu s jednim ili dvama svjetioničarima u smjeni".
 
Ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita Danka Radić dodala je pak kako su jadranski svjetionici izuzetno bitni  za hrvatsku pomorsku tradiciju i nacionalni identitet uopće, dok je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan podsjetio kako je osnovna zadaća svjetionika bila i ostala sigurnost plovidbe.
 
Želeći približiti svjetionike turistima, tvrtka „Plovput“ pokrenula je projekt njihove turističke valorizacije. Naime, od ukupnog broja svjetionika na Jadranu kojima upravlja tvrtka „Plovput“, njih čak 11 otvoreno je za smještaj turista, pri čemu je savudrijski svjetionik jedan od najpopularnijih.
 
Dodajmo ovome kako je u sklopu obilježavanja ove važne i značajne obljetnice održan čitav niz međunarodnih stručnih skupova, savjetovanja i predavanja na temu svjetionika i svjetioničarske službe uopće.