Predstavnici Ministarstva na 11. redovnoj sjednici EMSA-e predstavili rad SAR službe i 'nIS' aplikaciju

LISABON, 31.05.2018.
Predstavnici Uprave sigurnosti plovidbe ispred resornog Ministarstva mora, prometa i infrasturkture 31. svibnja sudjelovali su na 11. redovnoj sjednici grupe za Integrirane pomorske sustave (IMS), u sjedištu Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA), u Lisabonu.

Upravo na poziv EMSA-e, kao jedna od točaka dnevnog reda održana je prezentacija mobilne aplikacije 'nIS' http://www.mppi.hr/default.aspx?id=29353 , u sklopu koje su predstavnici Komisije, EMSA-e i država članica Europske unije na neposredan i praktičan način upoznati sa radom aplikacije, koja trenutno broji preko 30.000 korisnika, sa tendencijom rasta na godišnjoj razini.

Uspješno predstavljanje realiziranih i planiranih aktivnosti u dijelu sustava sigurnosti plovidbe u djelokrugu rada Hrvatske SAR službe, ovo je bila prigoda za kvalitetnu prezentaciju 'nIS' aplikacije u nazočnosti predstavnika gotovo svih država članica EU, što će svakako rezultirati snažnijim informiranjem europske javnosti o značaju uspostavljenog sustava, pripomoći će u pitanju popularizacije 'nIS' aplikacije među nautičarima koji borave u Hrvatskom teritorijalnom moru, a kojima je ovime omogućena besplatna upotreba aplikacije kao praktičnog alata, koji uz svoju temeljnu funkciju obaviješčivanja nadležnih spasilačkih službi u pogibeljnim situacijama putem broj 195, nudi i opciju lociranja pozivatelja.

Predstavljanje besplatne mobilne aplikacije nIS održano je u obliku praktične demonstracije pojedinih njezinih funkcionalnosti i sadržaja te je već za vrijeme same prezentacije zabilježeno više skidanja Aplikacije sa Google Play i iTunes Store mobilnih trgovina od strane sudionika sjednice.

Po održanoj prezentaciji pristupilo nam je više predstavnika država članica raspitujući se o detaljima uspostave, održavanja i funkcionalnostima aplikacije nIS.

nIS je aplikacija namijenjena u prvom redu posadi jahti i brodica za razonodu, sport i rekreaciju te osobama koje provode vrijeme uz obalu i na moru, a s obzirom na turističko – nautičko usmjerenje Republike Hrvatske dostupna je na 12 najzastupljenijih jezika, i to:  hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom.

Aplikacija nIS puštena je u rad u srpnju 2016. godine i trenutno broji više od 30.000 registriranih korisnika.

nIS ujedno omogućava uspostavu brzog i sigurnog kontakta sa „Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru“ (MRCC Rijeka) na besplatnom broju 195, uz automatsku dostavu geolokacije na MRCC Rijeka putem SMS servisa razvijenog u suradnji sa svim hrvatskim telekom operatorima, čime se bitno smanjuje vrijeme potrebno za reakciju službi traganja i spašavanja na moru.

Poseban doprinos učinkovitijem radu službi Ministarstva, lučkim kapetanijama i ispostavama lučkih kapetanija, korisnici nIS aplikacije mogu dati slanjem otvorenih ili anonimnih tekstualnih prijava pomorskih prekršaja koje uoče u svojoj blizini za vrijeme boravka uz obalu i na moru, uz mogućnost prilaganja fotografija i video isječaka vezanih uz počinjeni prekršaj.

Aplikacija nIS, uz navedeno, sadrži i najtočniji izvor informacija o kontaktima, u odnosu na trenutačnu korisnikovu lokaciju, najbližih javnih usluga, konzulata, zdravstvenih ustanova, luka, marina, nautičkih sidrišta, barokomora, benzinskih postaja te graničnih prijelaza.

Posebno važnu regiju nIS aplikacije čine najbitniji izvodi važećih propisa koji uređuju područje sigurnosti plovidbe te koji uključuju područja poput opremanje plovnih objekata, pomorske oznake, red u lukama i na moru, izbjegavanje sudara, zaštita morskog okoliša, propisi za ronioce i plivače i drugo.

Aplikacija funkcionira i kada nije dostupan internetski pristup, obzirom se sadržaj aplikacije učitava i pohranjuje na mobilni telefon kada postoji dostupan pristup bežičnom internetu radi dostupnosti kada se takav pristup izgubi.

nIS ujedno sadrži i uslugu najtočnije vremenske prognoze za pomorce visoke rezolucije „Aladin“ za svaki sat vremena u razdoblju od 72 sata, ostvarenu u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom te koja obuhvaća informacije o temperaturi zraka, smjeru i brzini vjetra, tlaku zraka, valovima, naoblaci i UV indeksu.

Osnovni razlog zbog kojeg se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo za razvoj nIS aplikacije jest da omogući veću dostupnost točnih i pouzdanih informacija bitnih za sigurnost plovidbe i bržu reakciju službi sigurnosti plovidbe u slučaju pogibelji i izvanrednih događaja na moru te da potakne savjesnije ponašanje u nepredvidivom morskom okruženju.

Svake se godine, naime, na hrvatskom dijelu Jadrana dogodi nešto više od 1100 pomorskih nezgoda u koje su uključeni domaći i strani nautičari, kupači i ronioci te koje u približno 400 slučajeva iziskuju intervencije službi sigurnosti plovidbe.

Najviše poziva zbog pogibelji na hitni broj 195 Službe traganja i spašavanja na moru, dolazi od strane nautičara tijekom ljetne turističke sezone uslijed povećanog pomorskog prometa plovnih objekata namijenjenih razonodi, sportu i rekreaciji. Nasukanja, sudari i nesposobnost za plovidbu brodica (nestanak pogonskog goriva, mehanički kvar na pogonu, kormilu, problemi sa jedriljem, zapetljaji konopa oko propelera i sl.), glavni su uzroci pokretanja intervencija.

Daljnje analize pokazuju kako su najčešći uzroci nezgoda na moru nemar nautičara za prognostička upozorenja, iznenadne bure i neverini, nedovoljno nautičko iskustvo i neadekvatna opremljenost brodica i jahti.

Aplikacija nIS i dalje će se nadograđivati novim funkcionalnostima kako bi pružila još veću razinu sigurnosti osobama koje borave na moru. Budućim nadogradnjama, među ostalim, planirano je omogućiti on-line naplatu veza, sidrišta i drugih lučkih pristojbi,  implementirati servis „push“ notifikacija o navigacijskim i vremenskim upozorenjima izravno na zaslon mobilnog telefona korisnika te geolociranje osobe u pogibelji na principu „timing – advance“ GMLC tehnologije.