Ministar Oleg Butković na svečanosti obilježavanja Dana grada Rijeke

RIJEKA, 13.06.2018.
Povodom obilježavanja Dana grada u Rijeci je u reprezentativnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc“ održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Na svečanosti je kao izaslanik Predsjednika Vlade RH sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na početku Sjednice okupljenima se obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, da bi u nastavku s nekoliko riječi dobrodošlice okupljene pozdravio i Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, Andrej Poropat. Sjednici je nazočio i riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić.

Ministar Butković tom se prilikom ukratko osvrnuo na projekte koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, samostalno ili u suradnji s drugim resorima, provodi i planira na riječkome području. Posebno je pritom izdvojio aktivnosti koje se vežu uz pripremu i organiziranje projekta europske prijestolnice kulture, a kojom će grad Rijeka postati 2020. godine. „Riječ je o nacionalnom strateškom razvojnom Projektu koji će u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem EU predstavljati jedinstvenu priliku za međunarodnom prezentacijom Rijeke i Hrvatske. Brojne investicije koje se provode u Rijeci, a vežu se uz organiziranje jednog tako zahtjevnog i važnog događaja, priskrbit će gradu i okolici mnogobrojne gospodarske koristi“, istaknuo je između ostalog ministar Oleg Butković.

Posebno se pritom osvrnuo na podršku koju je Vlada Republike Hrvatske dala ovom Projektu, kada je Zaključkom iz srpnja prošle godine zadužila ukupno devet ministarstava za osiguranjem sredstava za realizaciju Projekta. Jedno od njih je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je u dogovoru s Gradom Rijeka i Lučkom upravom Rijeka već poduzelo određene aktivnosti. „Krajem prošlog mjeseca održana je sjednica Upravnog vijeća nadležne Lučke uprave na kojoj su usvojene odluke o izmjeni lučkog područja u bazenu Rijeka za realizaciju projekta Porto Baroš, a razgovaralo se i o modalitetima ustupanja prostora nekadašnjeg skladišta Export-Drva. Riječ je o nekim od najatraktivnijih lokacija u gradu koji bi se prenamijenili u izložbene i galerijske centre za potrebe prijestolnice kulture, a koji će, siguran sam, i nakon 2020. godine ostaviti snažan trag u razvoju Rijeke“, rekao je ministar Butković.

Istaknimo kako je pored priprema za europsku prijestolnicu kulture, u tijeku i čitav niz drugih infrastrukturnih projekata od nacionalnog i šireg regionalnog značaja, koji se financiraju europskim novcem, a odnose se na razvoj i modernizaciju prometnih kapaciteta grada Rijeke i okolice.

„Ponajprije tu mislim na Brajdicu za koju smo ugovor sa izvođačima potpisali još u travnju, ali i na Zagrebačku obalu kroz čiju će se prvu fazu do kraja ove godine izgraditi ukupno 400 metara nove obale i za koju ćemo vrlo skoro potpisati ugovor o nastavku radova. Riječ je o velikom investicijskom ciklusu u luci Rijeka koji završava 2020. odnosno 2021. godine, a koji obuhvaća ukupno šest razvojnih projekata intermodalnog sustava luke vrijednih 880 mil. kuna, koji će povećati njene kapacitete i učinkovitost u pretovaru tereta. Nezaobilazni dio ovog kapitalnog projekta spoj je s 2,5 km dugom cestom D403 za koju ćemo do jeseni raspisati natječaj, a s prvim radovima krenuti početkom 2019.  Za sve ove projekte, zajedno sa intermodalnim centrom u Matuljima, od presudne su važnosti i ulaganja u željeznicu jer bez razvoja dobre željezničke mreže, luka Rijeka neće moći dostići svoj puni potencijal. Stoga mi je posebno drago reći danas u Rijeci da, uz pripremu potrebne dokumentacije za dionice od Škrljeva preko Rijeke do Jurdana i od Oštarija do Škrljeva, nastavljamo i s izgradnjom Nizinske pruge, istaknuo je ministar Butković.

Dodajmo ovome kako su u tijeku i ulaganja u druge projekte od šireg javnog interesa, poput KBC Rijeka ili bolnice na Sušaku. Riječ je o investicijama koje će donijeti dugoročne koristi, ne samo Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, već i cijeloj Hrvatskoj.