Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi 'Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe'

'Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi' održat će se u petak, 7. prosinca u Zadru, s početkom u 9.30 sati u hotelu Donat (Ulica Majstora Radovana 7), u okviru drugoga dana 'Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe', a koji se ove godine održavaju u Zadru 6. i 7. prosinca.

Konferenciju će otvoriti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s početkom u 9.30 sati, a nakon čega će sudjelovati i u panel raspravi koja će govoriti o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
Uz ministra Olega Butkovića na navedenom panelu sudjelovat će i ministar državne imovine Goran Marić te državni tajnici i pomoćnici ministra iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Do 16.00 sati, koliko će trajati Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi održat će se niz panel rasprava kao što su panel rasprava o konkurentnosti brodarstva i luka, o digitalizaciji usluga u pomorstvu te o nautici.
 
-----------------------------------------------------

Istoga dana u Hotelu Donat, a s početkom u 11.15 sati ministar Oleg Butković potpisat će 'Sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz'.

Sporazum će potpisati sa predstavnicima tvrtke Plovput d.o.o., Zadarske županije, Grada Nina te Općina Privlaka, Vir i Vrsi.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. S obzirom na njegovu atraktivnost u nautičkom smislu i potencijalno skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima, ovim će se Sporazumom krenuti u realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, procijenjene vrijednosti 17,5 milijuna kuna bez PDV-a.