Ministar Oleg Butković u obilasku radova u Zračnoj luci Split

Kaštel Štafilić, 19.03.2019.
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković obišao je danas sa suradnicima radove na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 450.000.000,00 kuna, a uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35.000 m2, izgradnju pješačkog mosta dužine 120 m, radove na izgradnji autobusnog terminala za 50 autobusa i parkirališta za 900 vozila, te radove rekonstrukcije postojećeg terminala.

Nakon Zračne luke Dubrovnik i Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman završava se ovaj trenutno najveći infrastrukturni projekt u zračnom prometu u Republici Hrvatskoj, čija ukupna vrijednost iznosi oko 450 milijuna kuna. Impresionirani smo sa ovime što smo danas vidjeli ovdje. Pritom posebno treba pohvaliti vodstvo zračne luke, izvođače radova, nadzor, projektante, kao i sve one koji polako privode ovaj projekt kraju. Također, treba istaknuti kako je rekonstrukciju i dogradnju novog terminala Zračna luka financirala većinom vlastitim sredstvima.“. - istaknuo je nakon obilaska ministar Butković.

Plan je da u šestom mjesecu ove godine uselimo u novu zgradu terminala. Riječ je o objektu u koji je ugrađena najnovija aerodromska tehnologija, koja će zadovoljiti najviše standarde zaštite putnika i prtljage. Po završetku svih radova površina Zračne luke Split će sa novoizgrađenom zgradom terminla iznositi oko 48.000 m2 što će osigurati daleko višu razinu komfora i servisa putnika. U sljedećem razdoblju planirano razvoj zračne strane zračne luke Split.“. - rekao je nakon obilaska novoizgrađenih aerodromskih prostora direktor luke, Lukša Novak.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje Zračne luke Split od strateške je važnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split, a njegova će realizacija omogućiti usklađenje kapaciteta putničkog terminala sa očekivanim rastom broja putnika, podizanje opće razine sigurnosti i kvalitete usluge u zračnoj luci, te zadovoljenje EU standarda (schengenski kriteriji) prilikom prelaska međunarodnog graničnog prijelaza u ZL Split.