Ministar Oleg Butković na potpisivanju Memoranduma između HŽ Infrastrukture i kineskih tvrtki

DUBROVNIK, 12.04.2019.
U sklopu današnjeg sastanka na vrhu Kina +16 u Dubrovniku HŽ Infrastruktura d.o.o. potpisala je s predstavnicima vodećih kineskih tvrtki dva memoranduma o suradnji u području izgradnje infrastrukture i razvoja intermodalnog prometa.

Potpisivanje se održalo u sklopu 9. Poslovnog forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine, a prisustvovali su mu ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić, predsjednik Uprave China Road and Bridge Corporationa, Lu Shan, te generalni direktor China Railway Eryuan Engineering Groupa, Zhu Ying.

S tvrtkom China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji na projektu nizinske pruge na dionici Rijeka – Zagreb, a s tvrtkom China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd (CREEC) Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić i predsjednik
Uprave China Road and Bridge Corporationa (CRBC), Lu Shan potpisali su Memorandum o suradnji na projektu nizinske pruge od Rijeke do Zagreba i tako se obvezali da će tijekom suradnje, odnosno tri godine od dana potpisivanja Memoranduma, uspostaviti zajedničku radnu skupinu koja će održavati redovite sastanke.

CRBC je vodeća građevinska tvrtka u Kini i u svijetu, a u mogućnosti je cijeloj željezničkoj industriji pružati usluge od projektiranja i izgradnje do stavljanja infrastrukture u promet te financiranja takvih projekata. Potpisivanjem Memoranduma obje su se strane dogovorile da će aktivno promovirati suradnju u području željezničkih projekata temeljenu na načelu zajedničke koristi i povjerenja te prijateljskog savjetovanja. Također su postigle konsenzus o povezivanju toga projekta s europskom mrežom željeznica velikih brzina te o uspostavi teretnog prijevoza odgovarajuće kvalitete iz luke Rijeka ili nove luke Rijeka, koja je predviđena u doglednoj budućnosti.

Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora u Hrvatskoj predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić i generalni direktor China Railway Eryuan Engineering Groupa, Zhu Ying dogovorili su petogodišnju suradnju na razvoju intermodalnoga željezničkog koridora, logističkih područja i terminala teretnog prijevoza, uključujući modernizaciju intermodalnog prijevoza i upravljanja na tome koridoru. Cilj je uspostaviti održiv, učinkovit i ekološki prihvatljiv intermodalni prometni koridor u Hrvatskoj te modernizirati pojedinačne željezničke kapacitete i morske luke kao što su Split, Šibenik, Zadar i Rijeka te ojačati njihovu povezanost i kompatibilnost.

Potpisivanje je pozdravio i ministar Butković koji je tom prilikom istaknuo kako je suradnja s Kinom od iznimne važnosti za Hrvatsku, posebno zbog toga što se radi o zemlji vodećeg svjetskoga gospodarstva s kojim Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose. „Današnji forum ali i posjet najvišeg izaslanstva NR Kine zasigurno će otvoriti bezbroj mogućnosti za ostvarivanje zajedničke suradnje temeljene na kvalitetnoj prometnoj povezanosti Kine i Hrvatske koju ćemo, vjerujem, uskoro i ostvariti. Poticaj zajedničkoj suradnji na području razvoja velikih željezničkih projekata će zasigurno dati i današnje potpisivanje dva Memoranduma o zajedničkoj suradnji sa kineskim kompanijama. Ova suradnja na području prometne infrastrukture ima veliki značaj za Hrvatsku te nam je izuzetno drago da i kineska strana ističe kako Hrvatsku vidi kao partnera s kojim ima sve više projekata te kao zemlju koja ima jedinstven geopolitički položaj koji joj omogućuje suradnju u više različitih područja.“, dodao je ministar Oleg Butković.

Povodom potpisivanja Memoranduma o suradnji s kineskim tvrtkama predsjednik Uprave HŽ Infrsatrukture, Ivan Kršić istaknuo je da su potpisani memorandumi o suradnji s kineskim tvrtkama nastavak niza sastanaka održanih prilikom nedavnog posjeta hrvatske delegacije Narodnoj Republici Kini i intenziviranja poslovnih odnosa.