Ministar Oleg Butković u obilasku radova na Istarskom ipsilonu

PAZIN, 26.04.2019.
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem u obilasku radova na gradilištu Istarskog ipsilona na dionici Pazin - tunel Učka.

Radovi na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na dionici Pazin - tunel Učka započeli su krajem prošle godine i trenutno se na terenu nalazi 300-tinjak radnika i preko 50 strojeva, dok se aktivnosti na gradilištu kao i broj ljudi, povećavaju iz dana u dan.

Nakon prve faze radova, na dionici Rogovići - Cerovlje, u tijeku su jaki zemljani radovi koji uključuju miniranja usjeka i rušenje objekata. Ova prva podfaza predviđa i velik broj novih objekata poput vijadukata od 20 metara i dužine od preko 400 metara.
 
Tijekom obilaska radova ministar Butković je rekao kako se sljedeće godine očekuje završetak prvih deset kilometara do Cerovlja te da bi sredinom 2021. godine radovi na dionici Pazin – tunel Učka trebali biti u potpunosti gotovi.

„Za mjesec dana potpisujemo memorandum o razumijevanju za sljedeću fazu projekta, koja uključuje izgradnju druge cijevi tunela Učka i završetak dionice Ipsilona do Matulja.“ – rekao je ministar Butković te istaknuo kako je ovo veliki infrastrukturni projekt za Istru i Hrvatsku, projekt na kojem radi domaća građevinska operativa i koji pozitivno utječe na rast BDP-a.
 
Ova investicija vrijedna je gotovo 1,3 milijarde kuna i značajno će utjecati na dinamiku i razvoj lokalnoga gospodarstva, posebno turizma, a ujedno će predstavljati i snažnu investicijsku injekciju jer će se angažirati više od tisuću radnika te hrvatske, lokalne građevinske kompanije.
 
Cjelokupni radovi bi trebali trajati 3 godine, a prva dionica Rogovići-Cerovlje bit će puštena u promet krajem 2020. godine.