Odašiljači i veze pustili u rad novi objekt na otoku Ugljanu

PREKO, 15.05.2019.
Na otoku Ugljanu, na lokaciji Mala glava, danas je u rad pušten novi antenski stup u koji je tvrtka Odašiljači i veze (OIV), investitor projekta, uložila oko 30 milijuna kuna.

Na svečanosti koja se tom prilikom održala na otoku Ugljanu prisustvovali su ministar državne imovine, Goran Marić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić, član Uprave i direktor Odašiljača i veza, Mate Botica te načelnik Općine Preko, Jure Brižić.

Član Uprave i direktor Odašiljača i veza, Mate Botica rekao je kako su na novom odašiljaču instalirani uređaji i oprema koji služe za odašiljanje radijskih i televizijskih programa. "Novi antenski stup zamijenit će dosadašnji objekt koji se nalazi na susjednom brdu u Tvrđavi sv. Mihovil te cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga. Novi antenski stup na otoku Ugljanu najveća je pojedinačna investicija Odašiljača i veza u Republici Hrvatskoj", istaknuo je prilikom otvaranja direktor OiV-a Botica.

Državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić čestitao je svim bivšim i sadašnjim djelatnicima OIV-a na 93. obljetnici postojanja tvrtke i izrazio zadovoljstvo završetkom ovog projekta netom prije turističke sezone.

Otvaranje novog objekta pozdravio je i načelnik Općine Preko, Jure Brižić koji je istaknuo kako je premještanje antenskog sustava iz Tvrđave sv. Mihovil na susjedno brdo Malu glavu važno i za nastavak projekta obnove srednjovjekovne mletačke utvrde, a koja bi, kako je planirano, u budućnosti trebala postati interpretacijski centar zadarskih otoka.

"Radovi na Maloj glavi nisu samo bili najveći po opsegu, nego je to bilo i najveće ulaganje u našoj Općini. Priča koju smo počeli prije gotovo deset godina napokon je gotova", rekao je povodom otvaranja odašiljača načelnik Općine Brižić.

Svrha izgradnje novog antenskog stupa na otoku Ugljanu jest preseljenje OIV-ove, ali i radiokomunikacijske i telekomunikacijske opreme drugih korisnika, istočno od postojeće lokacije u krugu Tvrđave sv. Mihovil, na novu lokaciju na vrhu Mala glava. Visina novoizgrađenog stupa iznosi 85 metara i sastoji se od rešetkaste čelične konstrukcije mase od oko 180 tona, dok je u sam objekt ugrađeno više od 1500 tona betona.

Uz objekt je probijeno i oko 400 metara puta pokraj kojeg je izgrađen pogonski objekt površine 200 četvornih metara. U budućnosti bi se, kako je najavljeno, pokraj antenskog stupa trebao izgraditi i vidikovac za posjetitelje.